Back to Top
hands holding document
Autor: Editorial Office

ŠTA JE TO BACK-END?

back-endobuke programiranjaprogramerjavapythonphp

Trenutno su specijalisti za back-end najtraženiji radnici u IT-u. U ovom članku ćemo objasniti šta oni rade, koje odlike bi trebalo da imaju i šta su to back-end operacije.

Šta je back-end? Mogli bismo reći da je back-end sve ono što korisnici ne vide a što je neophodno da bi vebsajt ili aplikacija funkcionisali. Pod back-endom podrazumevamo kod koji se nalazi na serveru, a kom korisnik ne može direktno pristupiti. Back-end je sakriven iza front-enda (što je deo aplikacije koji radi sa klijentske strane), i upravlja čitavim sistemom aplikacije ili vebsajta. U pitanju je ključni element, i bez njega aplikacija ne bi mogla da radi kako treba. Back-end je mesto gde se u bazu podataka unose svi podaci koji su obrađeni u aplikaciji, i odatle se ti podaci povlače. Nakon što se podaci obrade kako treba, oni prelaze u front-end putem API-ja, odnosno programskog interfejsa aplikacije.

ŠTA SU BACK-END RADNJE?

Bez sumnje je back-end vredan vašeg vremena. Ako niste sigurni zašto, samo pogledajte brojke. Polovinu ukupnog broja korisnika najpopularnijeg sajta za programere na svetu, Stack Overflowa, čine specijalisti za back-end. Najtraženija grupa su developeri srednjeg nivoa, a nakon toga seniori, što ne znači da nema prilika i za juniore.

ŠTA BACK-END DEVELOPER ZAPRAVO RADI?

Back-endom se bavi back-end developer. On pravi sve servise koje će aplikacija imati a kojima će se pristupati preko API-ja. Specijalista za back-end se stara o unutarnjem sloju aplikacije, sve vreme sarađujući sa front-end developerom.

Back-end developer radi na različitim funkcionalnostima koje su ključne za aplikaciju – on piše kod (npr. u Javi), brine se o adekvatnoj efikasnosti i brzini rada programa. Često je njegov zadatak da pripremi ključne elemente sistema, poput baze podataka, koristeći različite sisteme (npr. MySQL). Back-end developer može obavljati i druge zadatke, kao što su podešavanje API-ja, debagovanje, integracija podataka, itd. Takođe i analizira statističke podatke i piše izveštaj o pojedinim funkcionalnostima servera.

VEŠTINE BACK-END DEVELOPERA

Ako analizirate oglase za regrutovanje back-end developera, videćete da svaki treći poslodavac traži da takva vrsta specijaliste zna Javu. Takođe se od njih često očekuje da znaju SQL (u 24,48% oglasa), REST (20,72%) i Spring (20,29%). Veština koja se najređe traži je poznavanje C++ (5,73%) i JavaScripta (7,6%).

Zapravo, dobar back-end developer treba da ima mnogo širi dijapazon veština. Osim već pomenute Jave, bilo bi korisno da zna bar još jedan programski jezik (npr. PHP, Python), ali i da bude ekspert za baze podataka (npr. MySQL, Oracle). Takođe bi trebalo da ume da upravlja projektima kao i okruženjem za razvoj, testiranje i produkciju (kao i da se upozna sa Dockerom). Korisno je za back-end developera i da ima iskustva sa sistemima za kontrolu verzija (naročito GIT-om), ali i da razume front-end tehnologije.

KO TREBA DA SE OPREDELI ZA BACK-END?

Na kraju, vredi razmotriti za koga je tačno back-end. Svakako je dobro rešenje za osobu koja ima solidne programerske sposobnosti (koje se mogu steći i tokom programerske obuke). Takva osoba bi morala da savlada više zahtevnih tehnologija i frejmvorka. Takvoj osobi ne bi smelo da smeta što rezultati njegovog ili njenog rada neće biti očigledni korisnicima. Dobar back-end developer ni bi trebalo da zazire od napornog posla i mora biti strpljiv, jer rezultati njihovih akcija najčešće nisu odmah vidljivi, ali čine važan deo aplikacije. U pitanju je profesija za one koji cene samostalno realizovanje projekta više nego da budu u prvim redovima, i iz toga crpe zadovoljstvo.

Brojni oglasi za back-end poslove potvrđuju da je to specijalizacija sa dobrim izgledima u budućnosti. Stoga, kada tražite odgovarajuće mesto za sebe u okviru IT industrije, dobro razmotrite poziciju back-end developera.


Najnovije vesti: