Back to Top
Autor: Editorial Office

PRVI POSAO U IT INDUSTRIJI – KAKO GA NAĆI?

it industrijaprogramerobuke programiranjaučenje programiranja

IT industrija privlači sve više kandidata visokim platama, pogodnim uslovima za rad i mogućnošću brzog napredovanja. Mnogi odlučuju da potpuno promene profesiju i uđu u svet IT-a, koji danas nudi sjajne prilke za razvoj. Da li ste se i vi odlučili na taj korak?

Završili ste obuku programiranja, testiranja ili UX-a, i odlučili da potražite novi posao. Ali kako uspeti u tome? Odakle početi?

POČNITE OD SVOJE VIZITKARTE – VAŠEG PORTFOLIJA

Kad tražite prvi posao, vaš portfolio je jedini način da budućem poslodavcu prikažete veštine koje imate. Jako je važno da sakupite projekte na kojima ste radili (i manje i veće) na jednom mestu – na GitHubu. Ako izdvojite malo vremena da poradite na portfoliju na GitHubu, to će vam biti od velike pomoći u potrazi za novim radnim mestom.

BUDITE PROAKTIVNI

Regruteri traže programere koji pokazuju strast za poslom i posvećenost. Stoga je dobro izvan obuke imati i dodatna postignuća. Možete napraviti vebsajt, pomoći prijateljima da optimizuju svoju onlajn radnju, itd. To mogu biti dodatni projekti za vaš portfolio, ali što je najbitnije, oni će pokazati vašem budućem poslodavcu da ste voljni da i dalje učite, te da je programiranje za vas više od običnog posla. Takvog juniora firme žele da zaposle!

Ako već imate porfolio koji demonstrira vaše veštine i koji možete pokazati tokom procesa regrutacije – vreme je da potražite posao iz snova. Gde početi?

SAJTOVI SA POSLOVIMA U IT INDUSTRIJI

Najlakši način da počnete sa potragom je da koristite uobičajene portale sa oglasima za posao, ali definitivno nemojte da preskočite LinkedIn.

OSLONITE SE NA UMREŽAVANJE

Izdvojte vreme za učestvovanje na IT konferencijama i susretima. Na takvim mestima možete upoznati buduće poslodavce i steći znanje koje će vam kasnije pomoći da se istaknete na razgovoru za posao.

NE ZAZIRITE OD DRUŠTVENIH MREŽA

Nemate još profil na LinkedInu? Vreme je da to promenite! Napravite profil, budite aktivni na toj mreži i pustite regrutere da vas upoznaju! Motrite na zanimljive naloge u IT branši i učestvujte u diskusijama i neko će vas primetiti!

Završavanje IT obuke je samo početak puta ka poslu iz snova. Dobro se pripremite za ovaj proces i nemojte popuštati. Ako pokažete da ste posvećeni i motivisani, dobićete prvo radno mesto vrlo brzo!


Najnovije vesti: