Back to Top
Autor: Editorial Office

OD JUNIORA DO SENIORA

učenje programiranjaprogramerdeveloperobuke programiranjaprogramski jezik

IT je jedna od industrija koje najbrže rastu u svetu. Evans Data Corporation navodi da je 2019. godine u svetu bilo 23,9 miliona softverskih developera. Pa ipak, tržišna potražnja je mnogo veća od toga, a očekuje se da će 2024. u svetu biti 28,7 miliona profesionalnih programera. Stoga i ne čudi koliko brzo odabir profesionalnog puta može voditi do seniorske pozicije. Tokom 1990-ih, početniku je trebalo oko 11 godina da dobije titulnu seniora, a danas je taj period dvostruko kraći.

JUNIORI, MORAĆETE SVE VREME DA UČITE

Ovladati osnovama programiranja i dobijanje juniorske pozicije je tek početak avanture u svetu IT-a. Imaćete još toliko toga da naučite! Dobrog programera odlikuje pre svega iskustvo koje je stekao tokom rada na projektima u okviru različitih timova.

Rad u IT-u je za one koji vole da proširuju svoje znanje i uče nove stvari. Ulaztak u svet IT-a svakako podrazumeva doživotno učenje. Na šta bi onda junior trebalo da se fokusira kako bi što brže i efikasnije došao do unapređenja u seniora?

Pokažite inicijativu i budite proaktivni

U ovoj fazi treba na prvom mestu da se posvetite sopstvenim projektima. Regruteri traže programere koji pokazuju strast prema poslu i koji mogu da se pohvale dodatnim postignućima. Ne bi bilo loše da sami napravite sajt, ili pomognete prijateljima da optimizuju svoju onlajn radnju, ili se uključite u život programerske zajednice, itd. Učestvujući u ovakvim projektima učićete na najbolji način – kroz praksu. A upravo takvim juniorima firme najčešće nude posao.

Koristite besplatne materijale

Na internetu postoji obilje materijala putem kojih možete naučiti o raznim zanimljivim temama. Ako radite na nekom projektu i shvatite da imate rupe u znanju – popunite ih! Koristite materijale koji su u formi koja vam najviše odgovara – YouTube klipovi, programerski forumi, blogovi, tutorijali ili knjige.

Takođe postoji mnoštvo obuka za programere na tržištu koje su namenjene ljudima koji već poznaju osnove programiranja i žele da prošire svoje znanje. To će biti pravo rešenje za vas ako vam je za učenje potrebna grupna podrška i mentor. Sposobnost da samostalno učite je važna za programersku karijeru.

UKLJUČITE SE U ZAJEDNICU

Kao junior, obavljaćete jednostavne zadatke pod nadzorom iskusnijih kolega. Nemojte se ustručavati da ih pitate za savet oko problema na koji se naišli radeći na svom projektu. Upravo kroz takve razgovore sa iskusnijima od nas stičemo praktično iskustvo na najlakši način. Takođe, izdvojte vreme za učestvovanje na konferencijama i susretima. To nisu samo prilike za besplatno sticanje znanja već i prilike za upoznavanje novih ljudi, koji će vas često inspirisati.

Sjajan način za sticanje novih veština je Open Source zajednica. Učestvovanjem u otvorenom programiranju možete učiti iz tuđeg koda, upoznati se sa novim rešenjima ali i prošititi i diversifikovati svoj portfolio. Ovo će često biti važno budućim poslodavcima, jer radite na rešenjima koja donose profit i delite svoje znanje.

KOJI PROGRAMSKI JEZICI SU NAJVIŠE ORIJENTISANI KA BUDUĆNOSTI?

Nije lako dati odgovor na ovo pitanje. Nove tehnologije se razvijaju takvim tempom da je teško predvideti koji će jezici biti najpopularniji za pet ili deset godina. Treba motriti na poteze tehnoloških giganata kao što su Google ili Apple, jer su oni ti koji pokreću nove trendove i oblikuju tržište. Jedna od novosti koju će budućnost verovatno doneti jeste kvantno programiranje, međutim i dalje je teško pronaći stručnjake ili obuke u ovoj grani programiranja. S druge strane, utešno je to što se većina programskih jezika pravi u skladu sa jednom od dve paradigme programiranja: funkcionalno programiranje ili objektno programiranje. Zahvaljujući ovoj činjenici, učenje novih jezika koji su zasnovani na jednoj te istoj paradigmi ne podrazumeva učenje od nule.

SPREMITE SE NA DOŽIVOTNO UČENJE

Kad počnete da učite programiranje, morate biti spremni na stalno usavršavanje. IT je izuzetno dinamična oblast, u kojoj je stalno neophodno osvežavati i unapređivati sopstveno znanje kako biste ostali u toku sa novim tehnologijama i programskim jezicima. Shodno tome, vežba, traženje novih rešenja i neprestano učenje omogućiće vam da steknete dragoceno iskustvo i zvanje seniora.

Želite li da poboljšate svoje znanje i sposobnosti? Coders Lab nudi obuke za juniore, testere softvera, kao i obuke drugog nivoa pomoću kojih možete naučiti o back-endu, front-endu ili full-stack temama.


Najnovije vesti: