Back to Top
Autor: Editorial Office

NAJPOPULARNIJI PROGRAMSKI JEZICI. ŠTA SE NAJVIŠE TRAŽI?

programski jezikit industrijajavascriptjavapythonfront-endback-end

Zbog tehnološkog napretka, trendovi u programiranju se menjaju vrlo brzo, i zato između ostalog programeri stalno moraju da unapređuju svoje znanje i veštine.

Potražnja za stručnjacima u IT industriji je već nekoliko godina konzistentno visoka, i sve ukazuje na to da će taj trend opstati makar tokom naredne decenije. Programeri biraju ovu karijeru zbog visoke zarade u industriji, fleksibilnog radnog vremena, ali i satisfakcije koju završavanje svakog projekta pruža.

Koje tehnologije su bile najpopularnije prošle godine i koje su vredne pažnje sada, ako uzmemo u obzir budućnost IT-a? Pronaći ćete odgovor u ovom tekstu.

NAJPOPULARNIJI PROGRAMSKI JEZICI PREMA SVETSKIM IZVEŠTAJIMA

Oni koji žele da se upuste u avanturu i uđu u svet softvera, dolazeći iz druge branše, i uopšte svi koji prave prve korake u IT industriji, moraju biti dobro upućeni u zahteve budućih poslodavaca. Drugim rečima, treba da uče programske jezike koji će im pomoći da nađu posao iz snova.

Prema Rezultatima ankete za programere 2019 (Developer Survey Results 2019), koju sprovodi Stack Overflow, a u kojoj je učestvovalo skoro 90 hiljada programera, u prethodnoj godini su ispitanici najviše koristili JavaScript (67,8% ispitanika). Na drugom mestu je bio Python sa 41,7%, a niže pozicije su zauzimali Java (41,1%) i C# (31%). Osim njih, PHP (26,4%) i C++ (23,5%) su i dalje na ceni u IT industriji. Treba pomenuti da je Python taj kome najbrže raste popularnost među jezicima koji se često koriste. Do sličnih rezultata su došli i RedMonk u svom pregledu popularnih programskih jezika, te i kod njih istih šest jezika stoje na vodećim pozicijama. RedMonk je firma koja povezuje podatke dobijene od GitHuba i Stack Overflowa.

S druge strane, TIOBE izvlači podatke iz 25 pretraživača, prateći oglasne table i informativne kanale koji se tiču najnovijih IT trendova. Prema listi iz marta 2020. na prvom mestu je Java, dok je jedan od najstarijih programskih jezika, C, bio na drugom mestu, a iza njih Python, C++ i C#. Na toj listi je JavaScript bio na sedmom mestu, a za njim PHP.

Sveže podatke o popularnosti različitih programskih jezika nudi i PYPL Language Index. Njihove informacije su zasnovane na tome koliko često ljudi traže putem Guglovog pretraživača tutorijale za određene programske jezike. Na ovoj listi je Python na prvom mestu sa rezultatom od 30,09%, nakon njega Java sa 18,84%, a potom JavaScript 8,1%, C# 7,27%, PHP 6,08% i C/C++ sa 5,86%.

Ove godine i u bliskoj budućnosti najtraženiji programski jezici biće i dalje Java i JavaScript. Tu je i Python, koji nije lako savladati, ali i njega programeri sve češće koriste. U školama kao što je Coders Lab moguće je naučiti programske jezika i sa teoretske i sa praktične strane. Ta vrsta obuke je odlično rešenje za programere početnike, koji će moći da steknu uz obrazovanje i praktično iskustvo.


Najnovije vesti: