Back to Top
Autor: Editorial Office

MOGU LI DA NAUČIM PROGRAMIRANJE OD NULE?

programski jezikit industrijafront-endback-endjavascriptphpučenje programiranja

Kakve veze imaju strani jezici? Koje osobine mogu ukazivati na to da je učenje programiranja odličan izbor za vas?

BAŠ KAO I UČENJE STRANOG JEZIKA, PROGRAMIRANJE MOŽE BITI ZA SVAKOGA!

Programiranje je veština kao bilo koja druga veština, i možete ga savladati od nule. Proces učenja kako se programira često upoređuju sa učenjem stranog jezika. Zašto?

  1. Strani jezik učite da biste mogli komunicirati sa nekim iz inostranstva. Analogno tome, programski jezici se koriste za komuniciranje sa kompjuterom. To je zato što je programiranje u stvari pisanje uputstava koje kompjuter mora da izvrši.

  2. Počinjemo učenje novog jezika sa jednostavnim izrazima i korisnim rečima. Učenje programiranja je slično. Na početku prvo moramo da naučimo osnovne fraze (komande). Pomoću njih, možemo napisati jednostavna uputstva koja će kompjuter izvršiti.

  3. Sledeći korak kod učenja stranog jezika jeste gramatika. Učimo principe sastavljanja rečenica i iskaza. U programiranju takođe moramo da naučimo principe pisanja koda. Na taj način ćemo znati kako se osnovne komande kombinuju da bi se napisao jednostavan program ili aplikacija.

  4. Sledeća faza je učenje kroz iskustvo. Kad čitamo tekst, na osnovnu poznatih reči pokušavamo da dođemo do značenja cele rečenice. Isto važi i kod programiranja. Analiziramo kod koji su napisali iskusni programeri i pokušavamo da shvatimo kako taj program funkcioniše. Učimo kroz primere.

  5. Vežba! Ovo je najvažniji deo ako želimo da tečno komuniciramo na stranom jeziku. Programiranje je isto takvo – učeći kroz praksu, polako počinjemo da pišemo sve napredniji kod i kreiramo aplikacije.

KOLIKO JE POTREBNO DA SE NAUČI PROGRAMIRANJE?

Učenje programiranja traje ceo život. IT industrija se menja vrlo brzo, pa se morate pripremiti na neprestano usavršavanje.

Ako počnete od nule, najpre ćete provesti 300-400 sati učeći osnove programiranja. Koliko će to trajati? Ako učite sat vremena dnevno, trebaće vam godinu dana za ovu fazu. Ali ukoliko želite da ubrzate stvari i učite osam časova dnevno, za isti rezultat će vam trebati 6-7 nedelja. U ovom stadijumu ćete pisati prve jednostavne programe i aplikacije. Bićete zadovoljni, ali ćete i shvatati koliko stvari je još ostalo da se nauči. Nakon toga ćete savladati osnove u dovoljnoj meri da dobijete prvo radno mesto kao junior developer odnosno junior programer.

DA LI JE TEŠKO NAUČITI PROGRAMIRANJE?

I jeste i nije. Sve zavisi od vašeg pristupa. Biće mnogo lakše početi sa učenjem i uspeti u tome ukoliko ste:

  • optimistični po pitanju učenja programiranja i ako želite da učite nove stvari. Sa stavom „ma, mogu ja to”, učenje je mnogo lakše.

  • radoznali u vezi s tim kako stvari funkcionišu. Da li biste želeli da umete da napravite vebsajt? Možda maštate o tome da radite u Guglu, ili vam je san da pravite robote? Važno je to šta vas interesuje. Programiranje ne sme biti puki posao. Morate ga voleti i mora vas zanimati.

  • rešeni. Desiće vam se da se pokolebate. To se svima desi. Međutim, ako vam je motivacija jaka, oni razlozi zbog kojih ste prvobitno krenuli da učite pomoći će vam da prebrodite krizu.

  • znate da se iz grešaka najbolje uči. Pre nego što privedete prvi projekat kraju, više puta ćete uneti u njega izmene. Najbolje se uči upravo kroz pregledanje koda, kroz potragu za bagovima i kroz njihovo uklanjanje.

Ako posedujete ove osobine, programiranje može biti sjajan izbor za vas. Želite li da se okušate? Pogledajte čime se bavi tester softvera ili odaberite kurs programiranja koji nudi Coders Lab.

Takođe proverite koje zanimanje u IT industriji je odgovarajuće za vas.


Najnovije vesti: