Back to Top
Autor: Editorial Office

KOLIKO DUGO TRAJE PROCES UČENJA?

učenje programiranjaprogramski jezikit industrijadeveloperprogramer

Pitate li se koliko biste vremena morali provesti učeći programiranje pre nego što počnete da radite u IT industriji kao junior? Želite li da znate kako učenje programiranja zaista izgleda? Sve to ćete saznati niže.

Savetovali bismo vam i da pročitate naš članak o tome kako odabrati pravi programski jezik za sebe.

ZAŠTO UČITI PROGRAMIRANJE?

IT je jedna od privrednih grana koja najbrže raste svuda u svetu. Njen brz rast stvara veliki broj radnih mesta za IT profesionalce. A tržišna potražnja za tim mestima je mnogo veća od ponude. Posledica toga je činjenica da u IT sektoru, širom sveta, fali više miliona eksperata. IT industrija privlači mnoge visokim zaradama i mogućnošću brzog napredovanja.

OD PROGRAMERA AMATERA DO JUNIORA

Ako nikad niste imali dodira sa programiranjem, trebaće vam strpljenja, jer ćete verovatno provesti 300–400 sati savlađujući osnove programiranja. Važno je da se u ovoj fazi ne obeshrabrite i da imate na umu one razloge zbog kojih ste se prvobitno upustili u učenje programiranja.

Koliko će trajati savladavanje osnova? Ako učite sat vremena dnevno, trebaće vam godinu dana za ovaj stadijum. Ali ukoliko želite da ubrzate stvari i posvetite dvanaest sati dnevno učenju programiranja, isti efekat ćete postići za mesec dana. U ovoj fazi ćete pisati vaše prve, jednostavne programe i aplikacije. Bićete zadovoljni, ali ćete i shvatati koliko stvari je još ostalo da se nauči. Nakon toga ćete vladati osnovama u dovoljnoj meri da dobijete prvo radno mesto kao junior developer.

Počnite sa učenjem programiranja od nule.

Vaš početak u IT industriji

Ali ovo je samo početak – i dalje je mnogo učenja pred vama. U ovom stadijumu treba da se najpre posvetite sopstvenim projektima. Regruteri traže programere koji pokazuju strast i mogu se pohvaliti dodatnim postignućima. Biće vam od koristi da napravite sopsteni sajt, pomognete prijateljima da optimizuju onlajn radnju, da počnete da učestvujete u programerskoj zajednici, itd. Kroz učestvovanje u takim projektima učićete na najbolji mogući način – kroz praksu. A upravo takve juniore firme gledaju da zaposle. Čak i ako na početku nemate sve neophodne veštine, kompanija će vas obučiti i adekvatno platiti ako pokažete posvećenost učenju.

Kao junior, sami ćete obavljati jednostavnije zadatke, uz nadzor iskusnijih kolega. Oni će vam pokazivati nove stvari i vremenom vam zadavati sve naprednije probleme. Pokazaće vam i kako da poboljšate vaš kod, a ići ćete i na IT konferencije. Sve to će doprineti razvoju vaših sposobnosti i sticanju novih veština. To je naredna faza vašeg procesa učenja – praksa, praksa i još prakse. Bićete junior programer oko 1–2 godine.

NEZAVISAN PROGRAMER I SAMOSTALNO UČENJE PROGRAMIRANJA

Kad se jednog dana osvrnete, shvatićete koliko se programski jezik promenio. Tehnologije koje su bile nove kad ste krenuli sa učenjem biće već zastarele. Zato je ključno da proširujete znanje na svakom koraku karijere, i to kroz rad na sopstvenim projektima, zbog čega ćete osećati još veću odgovornost za sopstveni napredak. Sami ćete istraživati kako da stvari postignete na brži, bolji i pametniji način. Možda ćete postati aktivan član u developerskim zajednicama, poput programerskih foruma. Biti programer podrazumeva da nikad ne prestanete sa učenjem. Morate biti u toku sa svim novostima i tehnološkim promenama da biste ostali dobra prilika na tržištu rada. Developeri srednjeg nivoa su trenutno najtraženija grupa u IT industriji – prema No Fluff Jobs, oni čine 53,7% svih IT profesionalaca koje u ovom trenutku regruteri traže.

KARIJERA U IT-U – SENIOR DEVELOPER

Šta je sledeći korak? Nakon što kao mid developer dobijete unapređenje, postaćete senior, a možda i tim lider. Tada ćete imati priliku da podelite svoje zanje, recimo putem kurseva programiranja. Vi ćete tada postati ona osoba koja uči juniore kako se kôd uvek može poboljšati.

KOD PROGRAMIRANJA UČENJE NIKAD NE STAJE

IT je industrija koja se znatno menja iz godine u godinu. Da biste ostali u toku sa novostima morate neprestano razvijati i unapređivati svoje znanje i veštine. Rad u IT industriji je prava stvar za one koji vole da proširuju svoje znanje i uče nove stvari. Ulazak u svet IT-a bez sumnje znači doživotno učenje. IT je izrazito dinamična industrija u kojoj stalno morate dopunjаvati svoje znanje kako biste bili u toku sa novim programskim jezicima. S druge strane, promene na tržištu rada, automatizacija i napredak AI-ja zahtevaju od zaposlenih u većini industrija sposobnost da se prilagode. Vredi biti spreman na ovo, na primer tako što ćete steći tehnološke veštine.

Da li ste spremni da započnete avanturu u programiranju?

Pogledajte koje smo pripremili obuke za programere.


Najnovije vesti: