Back to Top
Autor: Editorial Office

KO JE UX DIZAJNER I ŠTA JE NJEGOV POSAO?

ux/ui dizajnerobuke programiranjafront-endit industrija

UX dizajner je profesija koja je svake godine sve popularnija. Ali ko je zapravo UX dizajner? Šta je njegov ili njen posao i šta su svakodnevne dužnosti? Da li UX dizajner i UI dizajner rade istu stvar?

ŠTA UX DIZAJNER ZAPRAVO RADI?

UX, to jest User Experience (korisničko iskustvo), predstavlja skup reakcija i osećanja koje korisnik našeg proizvoda iskusi. UX se odnosi na dizajniranje korisnikovog iskustva, to jest staranje o tome da korisnici imaju pozitivno iskustvo sa proizvodom. Ovo se pre svega odnosi na digitalne proizvode, kao što su sajtovi, aplikacije za mobilne telefone i računare, ali može se ponekad odnositi i u širem smislu na fizičke proizvode i usluge.

UX dizajner je dakle taj čiji je zadatak da kreira iskustvo recipijenta od nule. Njegov cilj je da poveća zadovoljstvo klijenta poboljšavanjem funkcionalnosti i upotrebljivosti proizvoda, pružanjem proizvoda koji je jednostavno koristiti, i obezbeđivanjem ugodne interakcije između korisnika i proizvoda. Predlaganju rešenja prethodi istraživanje potreba korisnika, i otkrivanje šta se od proizvoda zapravo očekuje.

UX dizajneri uglavnom rade sa digitalnim proizvodima, kao što su sajtovi ili veb aplikacije. Oni se staraju o tome da korisnik nakon upotrebe proizvoda pomisli sledeće:

Ovo je ono što mi je trebalo! Zahvaljujući tome mogu da brže, bolje i udobnije obavim zadatak. (Softver odgovara korisnikovim potrebama.)

Ovo je bilo lako i udobno koristiti. (Softver je koristan.)

Koristiću ovo opet i preporučiću ga drugima. (Softver je zanimljiv i bolji od konkurencije.)

KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU ONOGA ŠTO RADI UX DIZAJNER I UI DIZAJNER

Ljudi često brkaju UX dizajnera i UI dizajnera. Česta je zabluda da je UX dizajner taj koji čini proizvod vizuelno primamljivim – ne, to je posao UI dizajnera. On ili ona dizajnira interfejs. A UI dizajner je odgovoran za pripremu elemenata poput vidljive strukture stranice, menija, rasporeda sadržaja (layout), grafičkog izgleda, foto galerija, itd. Važan aspekt posla UI dizajnera je optimizacija alata koje će korisnik upotrebljavati na sajtu ili u aplikaciji, kao što su kontrolni panel, navigacija, pa i spoljna ili elektronska tastatura.

OBAVEZE UX DIZAJNERA

Obaveze UX dizajnera mogu varirati i dosta zavise od firme i projekta. Međutim uobičajeni zadaci su svakako dizajniranje interakcija i maketa – ovo se odnosi na planiranje kako će aplikacija raditi i kako će vršenje akcija u njoj zapravo izgledati. UX stručnjak takođe istražuje i isprobava rešenja sa korisnicima – isprobava ideje i rešenja. UX dizajner blisko sarađuje sa grafičkim dizajnerima i programerima koji implementiranju njegove ideje. U nekim slučajevima takođe može uticati i na strategiju proizvoda.

Koje odlike bi UX trebalo da ima?

Pitate se da li biste bili dobra osoba za posao UX dizajnera? U toj profesiji je bitno sledeće:

  • komunikativnost
  • empatija
  • analitičko razmišljanje
  • estetski osećaj

Ljudima koje interesuju tehnologija, sociologija ili psihologija ovaj tip posla će odgovarati.

KOLIKO UX DIZAJNER ZARAĐUJE?

U Srbiji, prosečna plata UX dizajnera je oko 1500 evra neto. Kao i u bilo kojoj drugoj branši, visina zarade zavisi i od iskustva i veština pojedinca.

Ako mislite da je UX dizajn profesija za vas, proverite kako da napravite prve korake na putu ka poslu iz snova.

A ako vas interesuje nešto drugačije, proverite šta je posao softverskog testera.


Najnovije vesti: