Back to Top
Autor: Anna

Kako započeti karijeru u IT-u: u učenju je važna istrajnost

karijera u it-uprogramerobuke programiranjajavascriptfront-endprogramski jezikdeveloper

Intervju sa Vladimirom Ćirovićem, JavaScript developerom i predavačem na Coders Lab obuci.

IT industrija privlači sve više kandidata visokim platama, pogodnim uslovima za rad, ali i mogućnošću da brzo napreduju. 

Mnogi se odlučuju da čak potpuno promene profesiju i uđu u svet IT-a, koji danas nudi sjajne prilke za razvoj. O izazovima učenja programskih jezika, motivacije i obukama razgovarali smo sa Vladimirom Ćirovićem predavačem na JavaScript obuci. 

 

Vladimir je JavaScript developer sa višegodišnjim iskustvom u Izdavačkoj kući Klett, gde uspešno programira savremene obrazovne aplikacije, nastavne materijale i digitalne udžbenike.

 

Za početak, kako pristupate izazovima učenja kod apsolutnih početnika i kako ih motivišete da istraju u učenju programiranja?

Prilikom susreta sa potpunim početnicima, što je uglavnom i slučaj, trudim se da pristupim, pre svega, sa razumevanjem i strpljenjem, fokusiram se na postavljanje realnih očekivanja, podsticanje koraka napretka i isticanje važnosti kontinuiranog učenja. Deljenje inspirativnih priča o sopstvenim izazovima i uspesima, kao i iskustvima mojih kolega ili početnika često pomaže da motivišem svoje studente da istraju u učenju, pokazujući im da je svaki korak napred važan i da su uspesi mogući uz upornost i trud. Sve moje kolege, kao i ja, smo u nekom trenutku bili početnici, tako da i te kako razumemo izazov.

Kako ste se prvi put zainteresovali za JavaScript i šta vas je inspirisalo da postanete predavač?

JavaScript nisam video samo kao alat za izradu veb stranica, već kao vrata u širi svet programiranja i tehnoloških inovacija. Neprestanim razvojem JavaScript ekosistema, otvaraju se nove mogućnosti za kreiranje inovativnih aplikacija i rešenja, ali i ka daljem sopstvenom napretku. Što se tiče uloge predavača, želja da podelim svoje znanje i iskustvo sa drugima bila je motivisana željom da pomognem ljudima da prevaziđu predrasude, strahove i nerazumevanja u vezi sa programiranjem. Biti predavač svakako je izazov, ali i prilika da prenesem svoje znanje i inspirišem polaznike da uđu u svet IT industrije.

Šta je zapravo JavaScript i po čemu je ona istaknuta u odnosu na ostale programske jezike?

Najkraće rečeno, JavaScript je programski jezik koji se koristi za razvoj interaktivnih stranica i aplikacija na internetu. Za razliku od drugih jezika, izvršava se direktno u veb pregledaču (pretraživaču) korisnika, omogućavajući manipulaciju sadržajem i reakcije na korisničke akcije. On je neophodan za front-end razvoj, ali se sve više koristi i za back-end, što ga čini veoma svestranim jezikom. Front-end i back-end termini naravno nisu raketna nauka već samo podela između toga šta korisnici vide, odnosno, dela koji je sakriven od očiju korisnika i bavi se upravljanjem i manipulacijom raznih podataka u pozadini. Sve u svemu, zbog sveprisutnosti interneta i potrebe za dinamičkim veb sadržajem, JavaScript je postao maltene nezaobilazan jezik za svakog programera.

Šta mislite, koje su najvažnije veštine koje budući polaznici mogu razviti pohađajući Coders Lab JavaScript obuku?

Kroz Coders Lab JavaScript obuku verujem da će studenti imati priliku da razviju širok spektar veština koje su ključne za uspeh u IT-u. Osim osnova programiranja u JavaScript-u, oni će naučiti logičko razmišljanje, snalaženje i rešavanje problema na samom veb-u, ali i timski duh i način komunikacije u ovoj industriji što će im u mnogome pomoći prilikom početnih profesionalnih izazova. Takođe, obuka pruža osnovu za dalji profesionalni razvoj, jer studenti ne samo da uče kako da programiraju u JavaScriptu, već i kako da koriste ovaj jezik kao osnovu za učenje drugih programskih jezika i tehnologija.

Koji projekat na kojem ste lično radili sa JavaScript-om vas je najviše impresionirao i zašto?

Teško je izdvojiti jedan projekat, ali svakako bi to bili projekti koji su se ticali razvoja interaktivih veb aplikacija za edukaciju dece kroz igru, gde sam video direktan uticaj koji tehnologija može imati na obrazovanje i zabavu mladih ljudi. Kroz ovakve projekte, JavaScript je bio ključni alat za stvaranje zabavnog i edukativnog iskustva za decu i to je samo jedan primer JavaScript-a u kreiranju inovativnih rešenja koja imaju pozitivan uticaj na društvo.

 

Ukoliko želiš da čuješ više o tome kako započeti karijeru u IT-u, dođi na predstojeći besplatan vebinar - PRIJAVI SE


Najnovije vesti: