Back to Top
Autor: Editorial Office

KAKO ODABRATI PROGRAMSKI JEZIK?

programski jezikit industrijafront-endback-endjavascriptphpučenje programiranja

Kako odabrati pravi programski jezik za sebe kada ste na samom početku avanture u IT svetu? Pripremili smo za vas neke informacije o osnovnim programskim jezicima, kako bismo vam olakšali izbor.

UČENJE PROGRAMIRANJA I POPULARNOST RAZLIČITIH TEHNOLOGIJA

Počnimo od toga koji programski jezici su popularni, jer je to važno iz dva razloga: tražnost na trištu rada i dostupnost materijala za učenje. Najpopularniji programski jezik 2019. godine bio je JavaScript. Prema izveštaju Bulldogjoba o IT industriji u Poljskoj 2019, čak 68% ispitanika je reklo da poznaje ovaj jezik. Na drugom mestu je bila Java.

ZA KOGA JE JAVASCRIPT?

JavaScript je za one koji vole da vide rezultate svog rada odmah i za one koji vole da neprestano uče. Front-end tehnologije se brzo menjaju, pa ljudi koji žele da koriste JavaScript moraju biti voljni da stalno proširuju znanje. To je na početku lak jezik, jer sve što vam je potrebno su brauzer i tekst editor. Početnicima može biti prepreka to što isti kod može raditi drugačije u različitim brauzerima. Međutim, kao što izveštaj Bulldogjoba navodi, JavaScript je jedan od najpopularnijih programskih jezika u poslednje vreme, što samim tim znači da postoji obilje članaka, vodiča i tutorijala za njega na internetu. JavaScript je definitivno ’must know’ kada se radi o veb programiranju. Ta tehnologija vam između ostalog omogućava i da se brzo prebacite ili na back-end tako što ćete naučiti Node.js, ili na pravljenje mobilnih aplikacija tako što ćete naučiti React Native. Ukratko, zbog velike popularnosti, JavaScript je trenutno jako poželjna tehnologija na tržištu.

ZA KOGA JE JAVA?

Java je dobar izbor za sve one koji žele da rade na korporativnim projektima sa dosta međuzavisnosti i poslovne logike. Pomoću Jave se pišu razne vrste aplikacija, od malih do velikih. Takođe se često koristi u bankovnim sistemima. Zahvaljujući Oraklovom Java Embeddedu, može se koristiti i u ugrađenim sistemima. Tipični primeri bi bili SIM kartice, Blu-ray plejeri ili uređaji za praćenje zdravlja. Java nije jezik za pravljenje jednostavnih stranica koje služe kao vizit-karte. Java se razvija već duži niz godina, ima široku korisničku bazu i prati je temeljna dokumentacija. To je programski jezik opšte namene, što je upravo to što ga čini popularnim na tržištu.

PYTHON – NAJPOŽELJNIJI PROGRAMSKI JEZIK

Prema izveštaju StackOverflowa iz 2018. godine, Python je najtraženiji programski jezik među programerima. To znači da programeri koji ne znaju ovaj jezik najčešće navode Python kao jezik koji bi najradije hteli da nauče.

Python je i za one koji se nisu ranije bavili programiranjem i za one koji ne žele nužno da promene profesiju ali žele da koriste nove veštine u svakodnevnom poslu. Takođe je idealan za one koji planiraju da rade u drugim oblastima računarstva, kao što je mašinsko učenje ili big data, jer to je ono gde se Python uglavnom koristi. Python je lako naučiti i može se pokrenuti na bilo kom operativnom sistemu. Koristi se za razvoj veb aplikacija i naučnih aplikacija, mašinsko učenje, big data i za mnoge druge stvari. Njegova svedenost i jednostavnost ga čine gotovo savršenim jezikom za mnoge aplikacije. Neki od primera? Recimo da nije Pythona, ne bismo danas imali Instagram! Pre nego što je Facebook kupio Instagram, u pitanju je bio jednostavan sajt napravljen u Djangu – frejmvorku koji je napisan u Pythonu kasne 2003. godine.

PHP – LAKO GA JE NAUČITI

Ovaj jezik će najviše odgovarati onima koji vole logičke zagonetke, koji pažljivo analiziraju probleme i koji su sistematični. Koristi se za pravljenje veb aplikacija. PHP se lako uči na početku, ali u isto vreme nudi napredne mogućnosti za iskusne stručnjake. Ova tehnologija se brzo razvija, pa je lako naći materijale za učenje ili savete u vezi sa problemima na koje možete naići tokom učenja. PHP koristi 80% od 10 miliona veb strana, što ga čini najpopularnijim jezikom za veb razvoj, što će se teško promeniti. U kompanije koje koriste PHP spadaju Facebook, WordPress, Flickr, WhatsApp, Tesla i IBM.

ISPLANIRAJTE SVOJ RAZVOJNI PUT U IT-U

Pre nego što odaberete programski jezik, treba prvo da razmislite u koje svrhe ćete koristiti stečene veštine. Da li vas interesuje pravljenje sajtova, mobilnih aplikacija ili naprednih bankovnih sistema. Čime biste se najradije bavili? Odgovor na ovo pianje će vam pomoći da odaberete tehnologiju koja ispunjava vaša očekivanja i koja odgovara vašim planovima. Ako nemate konkretnih planova još, onda je najbolje da odaberete tehnologiju koja ima što širu primenu i koja je popularna na tržištu. Ako želite da saznate više o obukama IT nauke i programiranja, posetite našu stranicu o toj temi.


Najnovije vesti: