Back to Top
5 saveta za uspeh u IT industriji
Autor: Anna

5 saveta za uspeh u svetu programiranja

karijera u it-uprogramerjavascriptfront-enddeveloper

Bilo da tek započinješ učenje programiranja ili si već iskusan programer pripremili smo 5 najvažnijih saveta koji će ti pomoći da uspeš u svetu programiranja.

 

1. Kontinuirano učenje 

Ukoliko se odlučiš upustiti u svet programiranja jedina stvar koja je sigurna da te čeka jeste kontinuirano učenje. To je ujedno i stvar koja čini programiranje interesantnim. Tehnologija se brzo menja pa je važno ostati u toku i biti prilagodljiv. Kontinuirano učenje će ti omogućiti da brže napreduješ i više naplatiš svoje znanje

2. Praktičan rad  

Kada krenemo sa učenjem nečeg novog dešava nam se da sate i sate provedemo u istraživanju i pasivnom učenju. I dok istraživanje jeste važno, još važnije je uraditi nešto praktično - koliko god loše taj naš prvi rad izgledao. Sve dok ne znamo gde smo nećemo nigde moći stići. Dopada ti se izgled nekog veb sajta - probaj kreirati neke njegove elemente od nule. Tako ćeš se bolje upoznati sa razmišljanjem programera a ujedno vežbati svoje veštine. 

3. Kreiranje potfolija 

Pokaži svoje znanje. Možeš biti vrhunski programer ali ako nikome ne pokažeš svoje radove bićeš jedini koji će to znati. Ukoliko nemaš klijente i tek si na početku postoji nekoliko načina da kreiraš svoj portfolio: osmisli svoj veb sajt (inspiraciju možeš naći u stvarima koje tebe interesuju), napravi veb sajt za lokalnu štampariju ili izmaštaj svog idealnog klijenta i napravi mu veb sajt. 

4. Istrajnost 

Učenje programiranja, kao i samo programiranje prepuno je izazova. Sposobnost da istraješ uprkos izazovima na koje nailaziš, udružena sa željom da dođeš do rešenja, je nešto što će te izdvojiti i ubrzati tvoj karijerni razvoj.

5. Traži pomoć 

Ako ne vidite kuda idete, pitajte nekoga ko je već bio tamo. J. Loren Norris. Najbrži način da stigneš do cilja jeste da imaš pomoć stručnjaka iz oblasti koja te interesuje. 

Svesni smo da nije jednostavno naučiti programiranje, upravo zato naš program obuke uključuje intenzivan praktični rad na realnim projektima, podršku mentora koji su iskusni programeri, kao i vođenje kroz proces izgradnje portfolija. Sve ovo će ti pomoći da ne samo savladaš programski jezik, već i da stekneš konkretne veštine i iskustvo potrebno za uspešnu karijeru u programiranju.

 

Želiš da naučiš da programiraš? 

Pogledaj sve obuke

 

Nisi siguran/na kojim putem da kreneš? Uradi TEST orijentacije i saznaj.

 

Potrebno ti je više informacija o obukama? Kontaktiraj Saru, našeg savetnika za obuke i ona će rado odgovoriti na sva tvoja pitanja!

Sara Dimitrijević

Savetnik za obuke

 sara.dimitrijevic@coderslab.rs

+381 66 804 8281 


Najnovije vesti: